Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis miercuri, 12 aprilie, președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de numire a doamnei procuror Alina Albu în funcția de procuror șef DIICOT.
Propunerea a fost efectuată în conformitate cu Legea nr.304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după parcurgerea procedurii legale prevăzute de aceasta, în fața Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – Secția pentru procurori și din nou la Ministerul Justiției.
Potrivit Hotnews, Alina Albu a susţinut de două ori interviul pentru numirea în funcţie, după ce în 16 martie Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea sa înaintată de ministrului Cătălin Predoiu pentru şefia DIICOT. Avizul CSM este unul consultativ.
Procuroarea Alina Albu a fost propusă în 1 martie de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la șefia DIICOT.
Alina Albu lucrează din 2008 în DIICOT, din februarie 2019 fiind procuror-șef delegat la Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul direcției.
Conform CV-ului său, în 1996 Alina Albu a absolvit Facultatea de Științe Juridice și administrative – specializarea Drept de la Universitatea „Spiru Haret”.
Între 2008 și 2010 a făcut un masterat la Univesitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.A început să lucreze în mai 1998, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Lehliu Gară.
Până în 2015, Alina Albu a condus Biroul de combatere a infracțiunilor de violență din DIICOT, trecând apoi la Serviciul de prevenire și combatere a criminalității organizate. Ea este procuror-șef delegat al acestui serviciu din DIICOT.
De asemenea, Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor. Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion, a scris G4Media.
În timpul interviului pentru șefia DIICOT, ea a fost întrebată dacă are vreun regret în legătură cu amendarea mamei Luizei Melencu, după ce femeia a refuzat să i se preleveze probe biologice în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.
„Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva. Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină”, a explicat Alina Albu.